openingstijden.gif (4240 bytes)

 | Home |

De fascinatie van … 

Hans van Duijnhoven : muzieklijstjes

 

 

Muziekliefhebbers kunnen inspiratie opdoen bij de vele muzieklijstjes die Hans van Duijnhoven, adjunct-directeur van de Bibliotheek Oss, in zijn vrije tijd verzamelt op zijn website. Van Duijnhoven houdt daarnaast precies bij wat hij zelf beluistert.

 ‘Ik verzamel lijstjes van wat mensen die er iets van weten, mooie muziek vinden. Die vind je bij muziekbladen. Die journalisten krijgen het hele jaar door van alles opgestuurd door platenmaatschappijen en worden één keer per jaar voor het blok gezet door de hoofdredactie om de tien platen te noemen die zij het beste vonden. Op www.muzieklijstjes.nl breng ik vanaf eind april de lijstjes bij elkaar en voeg ik er gegevens aan toe. De site is een vergaarbak van muzieklijstjes voor wie op zoek is naar nieuwe namen. Als een bepaalde journalist honderd ttels noemt en je vindt er zeventig leuk, wordt het tijd om de andere dertig ook uit te proberen, bij de bibliotheek bijvoorbeeld.

In het najaar van 1989 stond er een stuk van Felix Eijgenraam in het NRC. Daarin kwam hij schoorvoetend met een afwijking op de proppen: hij hield een boekenschriftje bij, waarin hij optekende wat hij op een dag las en het gelezene een hoeveelheid sterren toekende. Dat deed hij jaar na jaar en het gaf een prachtig beeld van de ontwikkeling in wat hij las. Ik luister veel naar muziek en dacht: ik begin zo’n schriftje! Dat doe ik nu ruim dertien jaar. Door de week draai ik gemiddeld acht lp's en cd’s per dag, in het weekend draai ik dag en nacht muziek. Ik categoriseer de platen die ik draai op genre, man of vrouw, lp of cd en ga zo maar door. Daarnaast maak ik voor mezelf lijstjes van wat ik de mooiste platen vind. Half december pak ik mijn schriftje en pc en gooi ik alles in een spreadsheet. Vervolgens laat ik er allerlei statistieken op los. Alle jaren komen ook weer samen in een spreadsheet. Natuurlijk zit er iets dwangmatigs in, alles is dwangmatig. Er is niemand die mij verplicht om mijn lijstjes te maken en de wereld draait wel door zonder. Ik vind het gewoon leuk om terug te kijken en te zien waarnaar ik in een bepaalde periode luisterde. In zo’n schriftje ga je vanzelf ook andere dingen opschrijven. Er staat geen ‘lief dagboek, ik voelde me vandaag zo ongelukkig’. Maar wel registraties: vandaag jubileum gevierd, of een dagje weggeweest. Mijn individuele muziekschriftje zet ik niet op internet. Dat vind ik aanmatigend. Er zijn mensen die op internet zetten dat ze Piet heten en van kaas, hun Honda civic en hun hond Lassie houden. Interessant, maar niet echt. Wel zou ik me een boekenschriftje.nl of muziekschriftje.nl kunnen voorstellen, waarop mensen anoniem de inhoud van hun boeken- of muziekschriften zetten. Bezoekers van zo'n site kunnen op zoek gaan naar iemand die een verwante boeken- of muzieksmaak heeft. Zulke sites zouden een perfect landelijk initiatief kunnen zijn: de bibliotheek moet mensen op dingen attent maken. Helaas moet ik er zelf van afzien. Ik heb momenteel in mijn vrije tijd al genoeg werk om muzieklijstjes.nl in de lucht te houden.' 

Anne Hottenhuis  

* Het artikel van Felix Eijgenraam is door hemzelf bewerkt tot het boekje: 

De plezierfactor : nut en genot van het boekenschriftje (Aramith, 1990 71 pagina's)

   

Dit artikel verscheen in BibliotheekBlad, nummer 8 van 2003 (18 april 2003)

 

Klik hier voor meer informatie over het plezier van het bijhouden van een muziekschriftje