openingstijden.gif (4240 bytes)

 | Home |

Artikel in Humo

In de rubriek The wild site

werd muzieklijstjes gespot!!

 

Opvallende, knappe, actuele, originele, verhelderende, gebruiksvriendelijke, opruiende, informatieve of ronduit onnozele websites. Een aflevering gemist? Geen nood, in het archief (balkje rechtsboven) scrollt u door alle LB's sinds november 1998. Maar natuurlijk weet u daar, nerd, het weer beter. Bewijs het, en mail ons uw sublieme tip(s) door.

Om in te lijsten!
7 oktober 2002
Lijstjes (Deel 1)

Uit ‘Mijl op zeven. Nagelaten werk’ van Marc Mijlemans: ‘Hitlijsten. Ik maakte ze zelf: elke vrijdagavond trok ik mij terug op mijn zolderkamertje en legde, in plechtig handschrift en op een blanke fiche, de veertig liedjes vast die mij die week het meest hadden bekoord. Dat duurde tot diep in de nacht want met de volgorde mocht niet lichtzinnig worden omgesprongen: 37 moést beter zijn dan 38, 16 minder sterk dan 15. Ook met de spelling mocht niet worden gestoeid: Bee Gees en niet Beegees. Dan, de taak vervuld, droeg ik de titels, proevend op de tong, voor aan mezelf en vergat nooit te vermelden: stipt van 39 naar 16, of op de terugweg naar 12. De mooiste titels waren die waarin iets tussen haakjes werd vermeld of toegevoegd.’ U herkent hopelijk het gevoel. Op OBOSS, de website van de openbare bibliotheek van Oss (Nederland), worden de lijstjes van het muziekblad Oor bijgehouden: die van alle vaste medewerkers door de jaren heen en die van gelegenheidscorrespondenten als Marc Mijlemans, Marc Didden of (jub), alias Jurgen Beckers, Humo-mannen. Verder ook een overzicht van alle Oor-platenrecensies (van 1971 tot 2002) plus een bescheiden aanbod van buitenlandse rocklijstjes en doorverwijzingen (naar onder andere The Originals van radiomaker Arnold Rypens).

Rocklist (Lijstjes, deel 2)

Maar voor de aficionado is het ultieme lijstjesparadijs nog altijd het Britse Rocklist, dat een beroep doet op een uitgebreid netwerk van tipgevers om de site aan te vullen. Benieuwd welke cd Onze Verzamelde Mannen tot hun plaat van het jaar kroonden in 1989? Of tien jaar later? Het antwoord (*) is terug te vinden onder ‘Humo, Flemish Independent Magazine for Radio & Television’. Verder op deze verbluffende website: ‘Rolling Stone’s 100 Greatest Pop Songs’, ‘Dave Marsh Top 40 Singles & Albums of the Year’ (van 1955 tot 1980), ‘NME Pop Poll’ (alle uitslagen van 1952 tot 2001), ‘Q: 100 Women Who Rock the World’ (2002), de lijst van vijfhonderd elpees en cd’s die volgens Elvis Costello niet in uw collectie mogen ontbreken, ‘John Peel’s All Time Festive 50’, ‘Uncut: 50 Greatest Beatles Tracks’ en Nog Veel Meer. Een ware goudmijn.
(*) Respectievelijk ‘New York’ van Lou Reed en ‘The Ideal Crash’ van dEUS.

Banned Records (Lijstjes, deel 3)

‘Lijstjes, ze maken ons zo zot mijnheer, ze maken ons kapot mijnheer. Oh la la lijstjes, ze komen goed van pas.’ Ook verzameld op Rocklist: Banned Records, de lijst van platen die korte of langere tijd verboden waren op BBC Radio. Wegens te morbide of te seksueel geladen (zoals het onvermijdelijke ‘Je t’aime… moi non plus’), wegens de verdoken ‘reclame’ (‘Kodachrome’ van Paul Simon bijvoorbeeld) dan wel het gebruik van the F-word (denk aan ‘Too Drunk to Fuck’ van The Dead Kennedys), of vanwege de politieke standpunten (zoals in ‘God Save the Queen’ van de Sex Pistols of ‘Give Ireland Back to the Irish’ van Paul McCartney). Een zeldzame keer is de aanleiding voor een ban gewoon gráppig: zo vroeg de heilige Cliff Richard in 1973 om zijn ‘Honky Tonk Angel’ niét te draaien, omdat hij bij de opname niet wist dat daarmee in countrymilieus een ‘barmeid van lichte zeden’ wordt bedoeld. In deze tijden van oorlogsdreiging is het ook leerrijk om het lijstje van verboden songs tijdens de Golfoorlog nog eens te overlopen: ‘In the Air Tonight’ van Phil Collins bijvoorbeeld, ‘We Gotta Get Out of This Place’ van The Animals, ‘Killing Me Softly’ van Roberta Flack, ‘I’m on Fire’ van Bruce Springsteen, ‘Bang Bang’ van Cher, ‘Light My Fire’ van The Doors en - hoe sarcastisch kan men als BBC-pief worden - ‘Give Peace a Chance’ van John Lennon. Om er maar een paar te noemen.

 

Humo, onafhankelijk (Belgisch) weekblad voor radio en televisie, nr. 42 - 2002 (11 tot 17 oktober 2002), pagina 198